Розмір шрифту: А А А Колір сайту: А А А Зображення
Параметри Звичайна версія

Параметри шрифту:

Виберіть шрифт: Arial Times New Roman
Інтервал між символами: Стандартний Середній Великий

Параметри шрифту:

Чорним по білому
Білим по чорному
Синім по голубому
Коричневим по бежевому
Зеленим по коричневому

Головна / Новини та оголошення / Новини / Як вберегтися від спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь при ускладненні погодних умов та внаслідок злив

Як вберегтися від спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь при ускладненні погодних умов та внаслідок злив
10 червня 2019 року

Шановні громадяни! Через ускладнення погодних умов та злив можливі підтоплення помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків, рекомендуємо дотримуватись наступних правил.

Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій, дизентерійних амеб та ін.

У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтеся до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел. Адже відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

Не слід вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо.

Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтеся технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддайте термічній обробці. Готові страви зберігайте без холоду не більше 2-х годин, не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився. При споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувалися діти.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

• провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

• індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати дезінфекційним засобом, призначеним для цього;

• колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду;

• провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтеся за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.
 
Пам'ятайте, що зберегти здоров'я вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!